Dag 1: Zomertour Fietsindustrie Gelderland

16-7-2018 Jos Sluijsmans van Fietsdiensten.nl en Michiel Scheffer naast een bakdiets en racefiets bij de start van de Fietstoer Gelderland

Gedeputeerde Michiel Scheffer fietst 16, 17 en 18 juli langs de Gelderse fietsindustrie. Op zijn eigen fiets gaat hij langs bedrijven die van Gelderland dé fietsprovincie van Nederland maken. Michiel Scheffer is op pad met professor Gert-Jan Hospers van de Radboud Universiteit. De fietstoer is een verdieping van zijn onderzoek ‘De kracht van de Gelderse industrie’.

Van Nijmegen

De start van Fietstoer Gelderland was maandag 16 juli bij het Dutch Bicycle Center in Nijmegen. In de oude Honigfabriek aan de snelfietsroute Nijmegen-Beuningen zitten 20 bedrijven die allemaal iets met fietsen doen. Zoals Fietsdiensten.nl, dat het gebruik van de fiets in de stad stimuleert. De fiets is een goed alternatief voor gemotoriseerd vervoer. Stadsdistributie per (bak)fiets is sterk in opkomst. In de binnenstad is de fiets gemakkelijk en vriendelijker voor mens en milieu. Door meer gebruik te maken van de fiets blijft de stad leefbaar en toegankelijk. Fietsdiensten.nl organiseert evenementen waar de fiets en andere vormen van duurzaam vervoer een rol spelen zoals het International Cargo Bike Festival en het BakfietsTreffen.

Via het Drielse Veer

Vanuit Nijmegen gaat de route over het snelfietspad naar het Drielse Veer in Rivierenland. Het veer ligt aan een drukke fietsroute en zet jaarlijks meer dan 80.0000 voetgangers, fietsers en brommers over de Neder-Rijn tussen Driel naar Oosterbeek. Dankzij de veerpont maken scholieren geen onnodige omweg. Het Drielse Veer draagt bij aan een duurzaam Gelderland. Niet alleen door het gebruik van zonne-energie voor de veerboot, maar ook door de inzet van assistent-schippers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Naar Nunspeet

Via de Carpoolplaats Beneden-Leeuwen ging de fietstoer verder naar Nunspeet. Nunspeet is met bedrijven als Jan Kuipers, Stella Fietsen en Shimano dé fietsmaakhoofdstad van Gelderland. Het bedrijf Jan Kuipers BV. is ontwikkelaar en producent van innovatieve fietsenstallingen. Zo ontwikkelde ze het unieke mechanisme waarmee fietsers hun fiets boven andere fietsen kunnen parkeren, zonder een tilbeweging te maken. Duurzaamheid staat hierbij voorop. Bij het Fietsenrek Twist his uitgerust met een oplaadpunt voor e-bikes. En langs de N18 bij Lichtenvoorde staat een biobased gebouwde fietsenstalling van deze firma.

Morgen gaat de Fietstoer Gelderland verder door de Achterhoek en de Stedendriehoek.

Videoverslag

Krijg een indruk van de eerste dag van de zomertour!

Terug naar nieuwsoverzicht