Bestrijding eikenprocessierups gaat langer duren

4-7-2019 Eikenprocessierups

De brandharen van de eikenprocessierups veroorzaken overlast. Ze kunnen zorgen voor onder meer jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. Wij bestrijden als wegbeheerder de eikenprocessierups langs onze provinciale wegen. Daar beperken we de overlast door te zorgen dat jonge rupsen worden bestreden voor ze brandharen krijgen en zuigen we nesten weg. De bestrijding langs onze wegen gaat nog enkele weken langer duren. Plekken aan de provinciale weg waar veel of kwetsbare mensen komen, krijgen prioriteit.

Net als in 2018 zijn er rupsen van verschillende leeftijden en zijn er ondergrondse nesten. Hierdoor heeft de preventieve bestrijding minder goed gewerkt. Op diverse plaatsen moeten voor een tweede keer nesten worden weggezogen. We zetten sinds eind juni 2019 2 keer zoveel mensen en machines in.

Eerst bij grote evenementen en kwetsbare mensen

We geven prioriteit aan provinciale wegen waar in verband met evenementen veel mensen gebruik van maken, zoals de provinciale wegen op de routes van de Vierdaagse in Nijmegen. Daarna zijn provinciale wegen aan de beurt waar kwetsbare personen komen, zoals bij scholen, ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Vervolgens provinciale wegen met drukke plaatsen zoals bushaltes en carpoolplaatsen en daarna drukke fietsroutes. Tot slot bestrijden we op de overige plaatsen langs onze wegen.

Verwijderen van alle nesten die overlast kunnen geven

De bestrijding gaat meer tijd kosten dan eerdere jaren. Doel is dat we alle nesten verwijderen die later nog overlast kunnen geven. De haren blijven 7-8 jaar actief, ook als de vlinder al gevlogen is. We willen voorkomen dat die haren bij harde wind of storm gaan verwaaien of met sneeuw uit de boom vallen. Vanwege de harde wind in juni kunnen er haartjes en rupsen in het gras zitten. We adviseren dan ook om niet in de buurt van eiken in de bermen te gaan zitten of er met een camper te gaan staan.

Onderzoek naar andere bestrijdingsmethoden

We onderzoeken andere manieren om de rups te bestrijden. Zo hingen we in de lente van 2019 100 nestkasten op. Vogels zijn een natuurlijke vijand van de rups. Samen met de Vlinderstichting en de Wageningen Universiteit kijken we of bloemrijke bermen extra natuurlijke vijanden aantrekken. Beide onderzoeken lopen nog.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over hoe we bestrijden en waar u overlast langs provinciale wegen kunt melden op onze website. Bekijk in dit filmpje over de eikenprocessierups  wat u moet doen als iemand in aanraking komt met brandharen.

Terug naar nieuwsoverzicht