Baanwielrennen leeft in Gelderland

14-6-2018 Baanwielrenner

Een tijd lang was het baanwielrennen helemaal verdwenen uit Gelderland. Nu maakt deze wielertak een geweldige comeback. Begin dit jaar verwelkomde Apeldoorn maar liefst 20.000 bezoekers bij het WK Baanwielrennen in sportcomplex Omnisport. Een mooi voorbeeld van hoe het programma Gelderland Sport! zijn vruchten afwerpt.

Sport verbindt

‘Investeren in sport vinden we belangrijk’, zegt gedeputeerde Jan Markink. In 2011 is de provincie gestart met het programma ‘Gelderland Sport!’, dat verschillende sporten met kennis, advies en geld ondersteunt. Het gaat de provincie daarbij niet alleen om sport an sich, maar vooral om verbindingen. Markink: ‘We investeren bijvoorbeeld in sportverenigingen die een belangrijke sociale functie in de wijk vervullen. En we ondersteunen talenten om zich te ontwikkelen tot topsporter, maar ook om als ambassadeur anderen te enthousiasmeren voor sport.’ Daarnaast haalt de provincie grote sportevenementen naar de regio, die een impuls geven aan de regionale economie. Denk aan de Nederlandse kampioenschappen Indoor Atletiek, NK-, EK- en WK-edities Baanwielrennen, 2 jaar geleden de befaamde wielerwedstrijd Giro d’Italia, en hopelijk het WK damesvolleybal in 2022. Evenementen waarvan winkeliers en horeca profiteren en die veel media-aandacht genereren. Zo deden Eurosport en de NOS live verslag van het WK Baanwielrennen. ‘Dat leverde veel vrolijke beelden op die laten zien wat voor moois de provincie Gelderland allemaal te bieden heeft’, aldus Markink.

Apeldoorn en de wielersport

Het wielrennen heeft bewust een plek gekregen in Omnisport, vertelt de Apeldoornse wethouder Nathan Stukker. ‘De wielersport hoort bij Apeldoorn, ze gaan hand in hand: mountainbiken in de Veluwse bossen, wielrennen op de weg en baanwielrennen nu in Omnisport.’ De baan is er voor iedereen, van jong tot oud, van amateur tot professional en van sporter tot enthousiaste toeschouwer. Die enthousiaste toeschouwers waren er volop tijdens het WK. Stukker: ‘In het stadion heerste een geweldige sfeer. Zeker toen Nederland goud won, toen was het één groot feest.’ Het eindresultaat was 5 keer goud, 5 keer zilver en 2 keer brons.

De gemeente en provincie zetten zich bij deze evenementen hard in om iedereen erbij te betrekken. Zo zorgen ze voor goede busverbindingen van en naar de stad en organiseren ze voor bedrijven en maatschappelijke organisaties verschillende side-events. Een voorbeeld bij het afgelopen WK was een loopfietswedstrijd onder kleuters van verschillende scholen. ‘Kinderen die we op een leuke manier willen laten kennismaken met sport en later in ons sportcentrum hopen terug te zien’, zegt Stukker.

Mensen maken de sport

‘10 jaar geleden had ik de bruisende wereldkampioenschappen niet voor mogelijk gehouden’, zegt Hans van Bon van wielervereniging De Adelaar. In 1998 besloot de vereniging tot sloop van hun verouderde wielerbaan, die te duur werd in onderhoud. De grond werd verkocht en van de opbrengsten was het de bedoeling een nieuwe baan te bouwen. Dat liep uiteindelijk anders door het Omnisportplan van de gemeente.

In 2008 meldde de gemeente dat de nieuwe baan in Omnisport gereed was en dat er weer gefietst kon worden. Maar zo eenvoudig was dat niet, vertelt Van Bon. ‘Baanwielrennen is een ingewikkelde sport, die nogal wat vraagt qua begeleiding en materieel. We moesten op zoek naar mensen die training wilden geven, wedstrijden wilden jureren en EHBO wilden verlenen. We hadden nog geen geschikte fietsen en motoren, en ook nog geen rugnummers, startpistolen en camerasysteem. Het leek onbegonnen werk, maar door de geweldige inzet van mecanicien tot wielrenner is het ons gelukt de benodigde mankracht en materialen te verzamelen en de baancultuur in de regio weer tot leven te brengen.’

Baanwielrennen heeft de toekomst

De komst van de baan is een opsteker voor de regio Apeldoorn, provincie Gelderland én Nederland, meent Henk van Beusekom, manager Sport bij wielersportbond KNWU. Hij is blij met de steun van de provincie. ‘Meer provincies steunen de wielersport, maar lang niet allemaal zoals Gelderland in alle facetten, van toerisme tot professionele wedstrijden.’ Ook is Van Beusekom ervan overtuigd dat we nog veel van het wielrennen op de baan gaan zien. ‘Door het woud aan vergunningen wordt het steeds complexer om grote evenementen voor het wegwielrennen te organiseren. De baansport heeft de toekomst.’

Terug naar nieuwsoverzicht