Acht nieuwe collega’s uit Syrië en Irak

13-9-2019 Groep Trainees

‘Ik ben blij met deze kans en hoop bij te kunnen dragen aan de provincie.’ zegt Dana Al Mashadani. ’En ik hoop me hier te kunnen ontwikkelen.’ Acht mensen uit Syrië en Irak zijn deze maand als trainee begonnen bij provincie Gelderland. Ze doen mee met een nieuw traineeprogramma voor statushouders. Gedeputeerde Jan Markink: ‘Het mes snijdt aan 2 kanten, we helpen hoogopgeleide vluchtelingen aan een goede baan en we zoeken altijd fris nieuw talent.’

Wat kan de provincie zelf doen?

In opdracht van de Staten keken we  in 2017 wat provincie Gelderland kan doen voor statushouders. Een van de ideeën was om te kijken of we zelf vluchtelingen in dienst konden nemen. Het resultaat is een aangepaste versie van het reguliere traineeship voor jonge hoogopgeleiden. 

Markink: ‘‘Het is vaak lastig voor statushouders om een baan voor hoogopgeleiden te vinden in Nederland. Daar kunnen we in helpen met dit programma. Niet alleen deze 8, maar we hopen ook een voorbeeld te zijn voor andere overheden en bedrijven. Van onze ervaring kunnen anderen weer leren.’

Het programma

In mei 2019 is de aanmelding geopend, 105 kandidaten meldden zich aan. Na een assessment, werkproef en eindgesprek selecteerden we daar 8 trainees uit. Zij gaan de komende 2 jaar aan de slag bij de provincie.

Het programma begint met een schakeltraject van 7 maanden, waarin we ze klaar stomen voor het werken binnen onze organisatie. In dit schakeltraject spijkeren we ze bij in taal, (werk)cultuur en maken ze kennis met de provincie en het politieke systeem in Nederland. In fase 2 doen ze - net als reguliere trainees - 2 grote opdrachten bij de provincie. Doel is dat ze na 2 jaar een vast contract krijgen als er een match is.

Terug naar nieuwsoverzicht