7% meer fietsers op snelle fietsroutes

7-11-2019 fietsers op fietspad van een brug

In september 2019 fietsten gemiddeld 7% meer fietsers op de Gelderse snelle fietsroutes dan in 2018. Dit blijkt uit onze jaarlijkse fietstellingen. Om het makkelijker te maken vaker voor de fiets te kiezen, werken we samen met gemeenten om snelle fietsroutes aan te leggen en te verbeteren.

Elk jaar tellen we met telslangen het aantal fietsers op de snelle fietsroutes. De telslangen lagen ook op plekken waar plannen zijn een snelle fietsroute aan te leggen. Daarnaast telden meerdere gemeenten de fietsers op hun gemeentelijke fietspaden. We tellen tijdens 3 weken in september. Steeds op dezelfde plekken, zodat we de uitkomsten goed met elkaar kunnen vergelijken. Op de meeste routes zit groei. De tellingen op routes die nog niet klaar zijn, laten altijd een forse groei zien als de route af is.

Drukste fietspad

Bij de tellingen in de Cleantech Regio viel op dat er bij Epe veel meer wordt gefietst. We telden 43% meer fietsers op de geplande fietsroute naar Vaassen en Apeldoorn dan in 2018. Het drukste telpunt op de snelle fietsroutes ligt op het RijnWaalpad, op de John Frostbrug, met bijna 12.000 fietsers. Kijk voor meer details op de pagina met alle resultaten van de fietstellingen. Hier vindt u ook gemeentelijke tellingen die binnen zijn. Als alle cijfers bekend zijn, worden ze gepresenteerd in de Atlas Gelders Verkeer.

Speed-pedelecs op RijnWaalpad

Snelle fietsroutes maken het makkelijker de auto te laten staan en op de fiets te stappen. Mensen die verder van hun werk wonen, kiezen steeds vaker voor de speed-pedelec. Speed-pedelecs kunnen tot 45 km/uur en zijn volgens de regels bromfietsen. Dit betekent dat ze alleen mogen rijden waar bromfietsen zijn toegestaan. We willen dat speed-pedelecs op alle Gelderse snelle fietsroutes welkom zijn. In 2020 gaan we hierover in gesprek met de betrokken gemeenten. Voor het RijnWaalpad regelen gemeenten Overbetuwe en Arnhem het nog in 2019. Ze plaatsen dan langs het RijnWaalpad onderborden met de tekst ‘Speed-pedelecs toegestaan’. Op delen van het RijnWaalpad in de gemeenten Lingewaard en Nijmegen zijn speed-pedelecs al toegestaan. In Arnhem, tussen de Rijkerswoerdsestraat en de Huissensedijk, wordt het RijnWaalpad veel door wandelaars gebruikt. Om hier de veiligheid te verhogen en ruimte te maken voor speed-pedelecs, legt gemeente Arnhem er in 2019 een voetpad naast.

Snelle fietsroute Ede-Wageningen

Op de route tussen Ede-Centrum en Wageningen-Centrum rijden ruim 5.000 fietsers per dag. Op de drukste delen van de fietsroute kan dit oplopen tot ongeveer 7.000 fietsers per dag. Dit aantal groeit nog flink door de toenemende aantallen treinreizigers, studenten en werknemers op de Wageningen Campus, en het groeiende fietsverkeer uit Ede, Bennekom en Wageningen. Daarom gaan we samen met gemeenten Ede en Wageningen een snelle fietsroute aanleggen. Zo kunnen de grote stromen fietsers veilig, comfortabel en bijna zonder wachten doorrijden van en naar Ede-Centrum, station Ede-Wageningen en Wageningen-Centrum. Op de snelle fietsroute van ongeveer 9 kilometer krijgen fietsers voorrang of zijn er ongelijkvloerse kruisingen. De gemeenten beginnen in 2019 met de aanleg van de eerste tracés. De hele route is naar verwachting eind 2024 klaar.

Terug naar nieuwsoverzicht