Commissaris van de Koning mocht waarnemend burgemeester uit ambt ontheffen

26-11-2021

John Berends (De Gelderse commissaris van de Koning) mocht Eppie Klein (voormalig waarnemend burgemeester in Scherpenzeel) uit zijn ambt ontheffen. Dit besluit mocht de commissaris baseren op het feit dat hij het vertrouwen in de waarnemend burgemeester had verloren, net als een deel van de gemeenteraad. Ook heeft de commissaris procedureel correct gehandeld: hij heeft de heer Klein en de gemeenteraad, via de fractievoorzitters, gehoord. Nog voordat hij zijn besluit wereldkundig maakte. Dit maakte de rechtbank vandaag bekend.

Nieuwe waarnemend burgermeester benoemen

De commissaris van de Koning kan nu een nieuwe waarnemend burgemeester benoemen. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 zal de procedure voor een kroonbenoemde burgemeester starten.

John Berends: “Het besluit van de rechter geeft mij de gelegenheid om zo snel mogelijk een nieuwe waarnemend burgemeester benoemen, in overleg met een delegatie uit de gemeenteraad. Een waarnemer die onafhankelijk is en er voor alle inwoners en partijen kan zijn. Zodat deze het college en de raad kan bijstaan bij het verder werken aan een gezonde toekomst van de gemeente Scherpenzeel.”

Lees de uitspraak van de rechter op rechtspraak.nl.

Terug naar nieuwsoverzicht