Schilderij van slapende vrouw

Tentoonstelling Ad Gerritsen in Huis der Provincie

openbaar | door provincie Gelderland


21 november 2019 van 08.30 uur tot 31 januari 2020 17.00 uur

Huis der Provincie
1e etage
Markt 11 Arnhem


Informatie

Provincie Gelderland exposeert van 21 november 2019 tot en met 31 januari 2020 werk van de kunstenaar Ad Gerritsen. Deze tijdelijke expositie is een blijk van dankbaarheid voor de genereuze schenking uit de nalatenschap van de kunstenaar.

‘Niets is wat het lijkt…’ luidt de titel van de expositie. De schilderijen van Ad Gerritsen (Arnhem 1940 - Arnhem 2015) trekken direct de aandacht door de klare beeldtaal en het frisse kleurenpalet. Maar tegelijkertijd vraag je je af waar je eigenlijk naar kijkt. Slaapt de geportretteerde of is er iets anders aan de hand? Kijken we naar een dader of naar een slachtoffer?

Collectie

Met het maken van tijdelijke tentoonstellingen wil provincie Gelderland een deel van haar collectie zichtbaar maken voor geïnteresseerden. De collectie omvat in totaal ongeveer 2.600 kunstwerken die een relatie met Gelderland omdat de maker er is opgeleid, er werkt of woont of omdat er een deel van Gelderland is verbeeld.

Geschiedenis

Ad Gerritsen en Provincie Gelderland hebben een bijzondere band. Begin jaren vijftig, toen Ad nog een kleine jongen was, werkte zijn vader mee aan de bouw van het Huis der Provincie. Hij had een levendige herinnering aan het spelen met zand bij het Huis der Provincie. Ongeveer 50 jaar later krijgt Gerritsen de opdracht om het college van Gedeputeerde Staten te portretteren. Hij zag die opdracht als een eerbetoon aan zijn vader. In de loop der jaren heeft de provincie meer werken van zijn hand verzameld. Gerritsen was een belangrijke kunstenaar die nog steeds invloed heeft op de jongere generatie kunstenaars.

Openingstijden:

maandag tot en met donderdag van 7.30-18.00 uur en
vrijdag van 7.30-17.00 uur.
Gesloten van 23 december 2019  tot 2 januari 2020.