Provincies kopen samen duurzame energie in

31-10-2019

Vanaf 1 januari 2020 gebruiken Gelderland en 8 andere provincies uitsluitend  groen gas en duurzame elektriciteit. Door de nieuwe aanbestedingswet krijgen zij hun energie niet meer via het Rijk. Om zelf zo duurzaam mogelijk in te kopen zijn 8 provincies samen de markt op gegaan. Vandaag ondertekenen ze de collectief opgestelde contracten met Greenchoice en Vattenfal. Gedeputeerde Jan Markink: ‘Dit is een belangrijke stap voor het Klimaatakkoord en ons plan om in 2030 als organisatie klimaatneutraal te zijn.’

Provincies gebruiken energie voor gebouwen en infrastructuur, zoals openbare verlichting, bruggen, tunnels en gemalen. Het totale elektriciteitsverbruik van de 8 deelnemers Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg kwam in 2017 uit op bijna 80 GWh.

In de elektriciteitscontracten is opgenomen dat Vattenfal vanaf 2023 elektriciteit levert van nieuwe Nederlandse opwekinstallaties. Daarmee wordt de opwek van nieuwe energie in Nederland gestimuleerd. Deelnemende provincies kunnen ook zelf energie leveren. Bijvoorbeeld van zonnepanelen die op het dak van een provinciehuis liggen, of energieprojecten die mogelijk gemaakt worden door een provincie.

De energiecontracten voor 5 jaar. Hiermee blijven de deelnemers flexibel genoeg om in te springen op veranderingen in de markt en innovaties. De provincies willen de komende jaren samenwerken aan nog duurzamere en slimmere contracten.

Code Groen, klimaatneutraal in 2030 De duurzame energiecontracten zijn onderdeel van Code Groen, het plan waarmee de provincie Gelderland in 2030 als organisatie klimaatneutraal wil worden. Klimaatneutraal betekent naast CO2-neutraal ook energieneutraal en afvalloos. Om dat te halen gaat de provincie gebouwen verbeteren, werkverkeer verduurzamen, afval verminderen en duurzame inkoop.

Momenteel worden de steunpunten van de provincie verduurzaamd door isolatie, zonnepanelen en LEDverlichting. Werknemers die voor hun werk moeten reizen, kunnen dat elektrisch doen. De provincie heeft bij alle gebouwen elektrische laadpalen en elektrische auto’s staan en het provinciehuis in Arnhem gaat binnenkort helemaal van het gas af. Daarnaast wordt er gewerkt aan het verminderen van afval.

Terug naar nieuwsoverzicht