Europese bijdrage voor snelle diagnose van borstkanker

11-4-2019 Rode bloedcellen

Een snelle diagnose van borstkanker en een slim meetapparaatje voor mensen met hemofilie (een ziekte waarbij het bloed minder snel stolt). Twee medische innovaties in Oost-Nederland gaan van start met een bijdrage van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). In totaal is €3,6 miljoen subsidie toegekend. De organisaties investeren zelf €5,6 miljoen. Een totale investering van ruim €9 miljoen in de regionale economie.

Snelle diagnose borstkanker

Met kunstmatige intelligentie ontwikkelen de partners een instrument voor vroege, snelle en betrouwbare diagnose van borstkanker. Algoritmes vergelijken veranderingen in borstweefsel van een patiënt over langere perioden. Deze algoritmes zijn straks ook bruikbaar voor andere medische systemen. Het consortium van Radboudumc (Nijmegen), RU Screenpoint Medical (Nijmegen) en Sigma Screening (Enschede) en ontvangt een subsidiebedrag van ruim €1,6 miljoen. De totale kosten bedragen ruim €4,1 miljoen.

Slimme biochip voor bloedstollingswaarden

In dit project wordt een apparaatje ontwikkeld waarmee een patiënt met een bloedstollingsziekte, zelf bloedstollingswaarden kan meten. Door een biochip worden meerdere testen tegelijk uitgevoerd en sneller genormaliseerd. Het apparaat meet het effect van alle stollingsfactoren en bloedplaatjes. Het bloedafnamesysteem kan met een eenvoudig kliksysteem worden gekoppeld aan een biochip. Deze chip is verbonden aan een mobiele telefoon. Zo kan de patiënt het resultaat uitlezen zonder tussenkomst van een laboratorium of arts én hoeft hij minder vaak naar het ziekenhuis. Het consortium van Enzyre B.V (Nijmegen), EPR Technopower (Nijmegen), Sencio (Nijmegen), Radboudumc (Nijmegen) en de Radboud Universiteit (Nijmegen) ontvangt een subsidiebedrag van €2 miljoen. De totale kosten bedragen ruim €5 miljoen.

OP Oost 2014-2020

OP Oost is een Europees subsidieprogramma voor bedrijven en kennisinstellingen in provincies Overijssel en Gelderland. Het doel van OP Oost is dat regionale bedrijven meer omzet kunnen halen uit nieuwe producten. Daarnaast stimuleert het fonds de samenwerking met andere ondernemers, kennisinstellingen, en overheden. Meer informatie over het programma en de subsidiemogelijkheden in 2019 leest u op de website van OP Oost.

Terug naar nieuwsoverzicht