Groots afscheid van Gelderse commissaris van de Koning

31-1-2019 Het huis der Provincie verlicht met woorden Clemens bedankt!

Gelderland nam 23 januari 2019 na ruim 13 jaar groots afscheid van commissaris van de Koning Clemens Cornielje. Het was voor hem een dag vol verrassingen.
In huize Cornielje begon de dag met een verrassingsontbijt, geserveerd door zijn opvolger John Berends. Na het ontbijt ging het gezelschap naar het Huis der Provincie. Daar klonk om 11.00 uur een hartverwarmend applaus aan weerszijden van de rode loper, waar medewerkers een erehaag vormden om de commissaris te verwelkomen op zijn officiële laatste dag.

Geroerd

Zichtbaar geroerd en links en rechts mensen groetend liep Cornielje door de Binnenhof. Na een fotomoment met Provinciale Staten en het college van Gedeputeerde Staten en een lunch met zijn partner en familie, maakte Cornielje zich op voor een rondgang langs de Gelderse streken, natuur en cultuur(historie).

Rondgang

De 6 Gelderse regio’s (Veluwe, Achterhoek, Foodvalley, Cleantech Regio, Rivierenland en de Regio Arnhem Nijmegen) en organisaties als Geldersch Landschap & Kasteelen, het Openluchtmuseum, Erfgoed Gelderland, het World Living Statues Festival, de Gelderse schuttersfederatie St. Hubertus en Het Gelders Orkest presenteerden zich vanaf 12.00 uur aan de commissaris.

Tijdens de rondgang was er ook aandacht voor Gelderland Herdenkt, Gelderland Sport, Lobby voor de provincie en geo-informatie en cartografie.

Statenvergadering

In een buitengewone Statenvergadering werd Clemens Cornielje toegesproken door minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren, zijn goede vriend en ambtsgenoot in de provincie Utrecht Willibrord van Beek, gedeputeerde en eerste loco-commissaris Jan Markink en plaatsvervangend voorzitter van Provinciale Staten Kees van Baak.

De 11 fractievoorzitters in Provinciale Staten kregen elk anderhalve minuut om Cornielje namens hun partij een tegeltjeswijsheid mee te geven.

Laatste woord

Het laatste woord was uiteraard aan de vertrekkend commissaris zelf, die zei al die aardige woorden een ‘tikje overdreven’, maar ook ‘buitengewoon vriendelijk’ te vinden.

Met een vendelhulde op de Markt deden de Gelderse schutters en muziekvereniging UDI uit Bemmel de commissaris uitgeleide.

Ecoduct

Enkele dagen na zijn afscheid liet Clemens Cornielje weten nog volop na te genieten van de mooie, ontspannen dag en de prachtige cadeaus. Zo gaven provincie Gelderland, gemeente Apeldoorn, Staatsbosbeheer en Kroondomein Het Loo de commissaris een ecoduct over de Kootwijkerweg (N302) dat zijn naam zal dragen.

De eenmalig geslagen, zilveren Statenpenning nam hij in ontvangst met de woorden ‘dat hadden jullie niet mogen doen, maar ik ben er wel heel blij mee.’

Terug naar nieuwsoverzicht