Op weg naar 1000 elektrische deelauto’s

Elektrische deelauto

Ook in 2020 kunnen deelauto-aanbieders subsidie aanvragen voor de exploitatie van elektrische deelauto’s. Met deze regeling stimuleert provincie Gelderland meer elektrische auto’s op de weg en wordt elektrisch rijden beter betaalbaar door te autodelen. Zo maken we elektrisch rijden mogelijk voor iedereen. Ook geven we inwoners van Gelderland een alternatief voor het bezit van hun eigen (2e) auto.

Deelauto’s bestaan al, maar het aantal elektrische deelauto’s is nog klein. Dit komt omdat de aanschafkosten hoger zijn dan de benzine- en dieselauto’s. Daardoor is het moeilijk om de exploitatie van elektrische deelauto’s winstgevend te maken. Vanuit het Gelders Energieakkoord namen enkele energiecoöperaties het initiatief om een projectvoorstel uit te werken met als doel 1.000 elektrische deelauto’s in Gelderland. Samen met hen ontwikkelden we deze regeling als eerste stap naar een schaalsprong van uiteindelijk 1.000 elektrische deelauto’s. In 2019 kwamen er in Gelderland door deze regeling 51 elektrische extra auto’s bij. In 2020 mogen daar nog 170 extra elektrische auto’s bij.

Ook in 2020 kunnen aanvragers een financiële bijdrage krijgen voor de exploitatie van een nieuwe elektrische deelauto. Het gaat om een vast bedrag van €5.000 per elektrische deelauto. De aanvraag moet gaan om minimaal 2 en maximaal 10 elektrische auto’s. De regeling is bedoeld voor lokale energiecoöperaties en bedrijven die deelauto’s aanbieden. De energiecoöperaties die meedachten met deze regeling bieden zelf al elektrische deelauto’s aan. In opdracht van de provincie ontwikkelden ze ook een stappenplan (PDF 1,6 MB) om energiecoöperaties die nog onbekend zijn met deelauto’s op weg te helpen en enthousiast te maken.

Bent u benieuwd naar de voorwaarden van de regeling? Alle voorwaarden staan in deze factsheet (PDF 845 kB) en vraagt de subsidieregeling aan via de pagina elektrische deelauto’s.