Toeristen overnachten vaker en geven meer uit tijdens vakanties in Gelderland

16-1-2020 Drone-shot Veluwe

Hoewel we in Nederland in 2019 iets minder op vakantie gingen (-1,5%, -261.000 vakanties), nam het aantal binnenlandse toeristen in Gelderland juist toe (+ 6,1%).

Daling binnenlandse overnachtingen

Er is een forse daling zichtbaar van het aantal binnenlandse overnachtingen in Nederland (-10%). Met name het aantal lange vakanties neemt af. Ook in Gelderland nam het aantal binnenlandse overnachtingen met ruim 4% af. Binnenlandse overnachtingen kun je verdelen in 2 categorieën. Toeristische overnachtingen en overnachtingen op een vaste standplaats. Lees tweede woning of eigen strandhuis. In tegenstelling tot de landelijke cijfers is het aantal toeristische overnachtingen, in gehuurde accommodaties, in Gelderland juist toegenomen (+7%).

Het gaat hier om overnachtingen in gehuurde accommodaties. Gelderland telde ruim 16,4 miljoen binnenlandse overnachtingen.

Veluwe op 1

De Veluwe neemt weer de eerste plek in op de ranglijst van populaire binnenlandse vakantieregio’s. Dit blijkt uit het jaarlijkse Continu Vakantie Onderzoek (PDF 91 KB) naar het vakantiegedrag van de Nederlandse bevolking. Gelderland blijft net als de afgelopen jaren de meest populaire vakantieprovincie van Nederland.

In 2019 hielden Nederlanders ruim 2 miljoen vakanties op de Veluwe en de Veluwerand. De Veluwe staat hiermee, net zoals in 2017, op de eerste plaats. De Groningse, Friese en Drentse zandgronden en de Noordzeebadplaatsen nemen de tweede en derde plaats in.

Meer toeristische inkomsten

Nederlanders hielden vorig jaar ruim 3 miljoen vakanties in Gelderland, een toename van ruim 6% ten opzichte van het jaar daarvoor. Ze gaven daarbij € 539 miljoen uit, ongeveer € 44 miljoen meer dan een jaar eerder.

Gelders gedeputeerde Peter van ’t Hoog (toerisme): “Toeristen weten Gelderland, en de Veluwe in het bijzonder, goed te vinden. Daar ben ik zeer trots op! Het bevestigt ook dat het belangrijk is dat we hard blijven werken aan een verantwoord gebruik van al het mooie wat de provincie te bieden heeft.”  

Ook meer buitenlandse toeristen naar Gelderland

Het CBS meldt dat ook steeds meer buitenlandse toeristen naar Gelderland kwamen. De teller staat op 1,9 miljoen overnachtingen van buitenlandse toeristen en zakelijke bezoekers in de eerste 10 maanden van vorig jaar Een forse toename van ruim 20% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Terug naar nieuwsoverzicht